15. listopadu 2023 – Virtuální realita koncentračního tábora v Letech u Písku

Koncept této virtuální reality, který vytvořila organizace Romea ve spolupráci s Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky, ČVUT v Praze za finanční podpory Velvyslanectví USA v Praze, nabízí unikátní možnost jak téma koncentračního tábora přiblížit studentům atraktivnější a stravitelnější formou.

Právě žáci 7., 8., a 9. ročníku dostali příležitost vyzkoušet si tuto unikátní aktivitu. V jedné ze dvou učeben si žáci vyzkoušeli zmiňovanou virtuální realitu. Pomocí moderní technologie se ocitli v prostorách koncentračního tábora v Letech u Písku, kam byli v roce 1942 deportovány romské děti, ženy i muži z Čech.
V druhé učebně probíhala debata na téma Druhé světové války, genocidy či holocaustu. Žáci si měli možnost přečíst sepsané výpovědi Romů, kteří vězení v koncentračním táboře v Letech přežili. Během debaty se lektorka tázala, zda žáci ví o někom, kdo by si právě koncentračním táborem prošel, nebo třeba slyšel z vyprávění od rodiny či přátel o takovém člověku.

V rámci výuky a doučování se žáci seznamovali s tímto tématem, proto se byli schopni aktivně zapojit do celého workshopu. Lektorky organizace Romea žáky chválily, jelikož prokázali vědomosti, a dokázali diskutovat o daných tématech.

A. Farkašová