Muzikoterapie s učitelem Janeczkem

S panem Bohdanem Janeczkem máme dlouholetou zkušenost plnou pozitivních ohlasů. V nedávném článku jsme Vás informovali o menším hudebním představení v místním broumovském Centru sociálních služeb Naděje. Toto vystoupení secvičili žáci naší školy pod vedením zmíněného pana Janeczka, tím však jeho práce pro naši školu nekončí. Pan Janeczek k nám chodí pravidelně každé pondělí, kdy nejprve nacvičuje s vybranými žáky další hudební a divadelní vystoupení, a poté se věnuje individuálním třídám – hodina muzikoterapie.

Jedná se o uměleckou terapii, při které je využívána hudba. Ta má pozitivní (až léčivý) vliv na lidskou psychiku i tělo.

Ve III. třídě se pan Janeczek rozhodl, že se pokusí našim žákům dopřát zajímavě strávený čas s hudbou, stmelit kolektiv a přátelským způsobem navodit příjemnou atmosféru. Na pomoc si vzal svůj saxofon. V první části hodiny postupně jednomu žáku po druhém zavázal oči, a začal hrát různé tóny. „Slepý“ žák musel tedy jen podle zvuku hledat pana Janeczka hrajícího na saxofon. Další část hodiny patřila známé hře Židličkovaná, která byla netradiční právě využitím doprovodného hudebního nástroje – saxofonu. Takto laděné hodiny mají v naší škole velký úspěch… R. Jungová