7. února 2024 – O kousku romské literatury v městské knihovně 📚

Ve středu 7. 2. jsme se v rámci občanské výchovy přesunuli do Městské knihovny Broumov. Tam na nás čekaly ochotné knihovnice s velice zajímavým programem.

Povídali jsme si především o romské literatuře. Dozvěděli jsme se, že aktuálně nevychází žádné knihy v romském jazyce. Knihy, které jsou pro nás dostupné, jsou psány dvojjazyčně (česko-romsky). Knihovnice nám pár takových knih představily. 

Z jedné knihy, konkrétně knihy s názvem Jak jsem chodila do školy (Sar me phiravas andre škola) od autorky Tery Fabiánové, nám knihovnice přečetla úryvek v českém jazyce. My jsme zkoušeli přečíst stejný úryvek, ale v jazyce romském.

Následně jsme se zabývali rozborem úryvku, popisem situace i hlavní postavy. Také jsme porovnávali naše vlastní životy s životem hlavní hrdinky příběhu – 7leté romské dívenky přezdívané Velká hlava. Vedli jsme i debatu na téma: ,,Proč chodím do školy, a čím chci být”.

Nakonec ti nejodvážnější z nás četli další úryvky z knih v romském jazyce. Zkusila si to dokonce paní učitelka i paní asistentka. Byl to příjemně strávený čas s pro nás blízkým tématem. 

Děkujeme zaměstnankyním knihovny za přístup i organizaci přednášky.

Za 6. ročník Romana Jungová