16. 1. 2023 – ,,Pohádky z broumovského dolíku” v Městské knihovně Broumov

Dnes jsme strávili první vyučovací hodiny v Městské knihovně Broumov.
Zde nás přivítaly pracovnice knihovny. Měly pro nás přichystané dvě krásné knížky z prostředí Broumova: Pohádky z broumovského dolíku a Písničky z broumovského dolíku.
Nejprve jsme si řekli název konkrétní pohádky (z první jmenované knihy), a zkoušeli jsme uhodnout, o čem by daný příběh mohl být. Jelikož pohádka nesla název Žaludový expres, napadali nás různá zvířátka, les, a také prostředí nádraží.
S tím souvisel další úkol. Vyzkoušeli jsme si tzv. brainstorming. Dostali jsme na hlavu čepici pro průvodčího a měli jsme vymýšlet slova, která se nám vybaví, pokud se řekne právě slovo ,,nádraží”. Tímto způsobem jsme se naladili na téma příběhu, a mohli jsme přejít přímo k němu.
Každý žák přečetl větu z příběhu. To nás přimělo k tomu, se navzájem poslouchat a nerušit se. Ve čtení nám pomohla především paní knihovnice. Postupně jsme si přečetli asi polovinu příběhu. Zbytek nám předčítala paní knihovnice, která má čtení v malíčku. 
Po poslechu příběhu jsme si zkusili celý příběh převyprávět vlastními slovy. Dostali jsme otázky na porozumění textu, a nakonec jsme si sepsali nejdůležitější momenty příběhu.

Návštěva knihovny byla moc fajn, teď ještě zajít sem s rodiči, aby nám zařídili čtenářský průkaz, a my si ty parádní knížky mohli půjčit třeba domů.

Za III. třídu R. Jungová