28. května 2021 – projektový den „Praktické činnosti“

,,Kdo miluje, má stále plné ruce práce.“ AischylosMáme za sebou další vydařený projektový den.
Cílem tohoto dne bylo seznámit žáky naší školy s praktickými činnostmi v domácnosti, dílně či na zahradě. Jak už víte, každá třída si během projektového dne organizuje den po svém. V praktické třídě byl podle slov učitelky Petrové celý den „navlečený na nitce“. Žáci se nejprve zdokonalili v přišívání knoflíků, poté se poprali s náročnějším úkolem – zašitím děr, a nakonec si vyzkoušeli, jak se pracuje s takovým šicím strojem. Tato část projektu se jim líbila prý nejvíce. Při šití na stroji se jim podařilo došít spodní nit, zlomit jehlu a prasknout žárovku. Ale všechny tyto nástrahy byly zdolány a ubrousky s knoflíkem a lemováním si všichni s radostí odnesli domů. V dalších třídách se uklízelo, kuchtilo, mluvilo o profesích a o práci všeobecně.
Jelikož se nám epidemiologická situace značně zlepšuje (nesmíme to zakřiknout…!), mohli jsme si pro tento speciální den pozvat i speciální hosty – lektory, kteří nás něco zajímavého naučili!
Na prvním stupni se s pomocí lektorky vyráběli dřevěná sluníčka a dřevěné káči. Nejprve bylo potřeba, aby si žáci všechny dřevěné dílky obrousili „šmirgl“ papírem ze všech stran, umístili na správná místa a nakonec přilepili.
Na druhém stupni už měli starší žáci trochu náročnější úkoly. Pod vedením lektora si nejprve vyrobili dřevěné bedýnky, které využijí jako úložné prostory na sešity, pastelky či jiné školní potřeby. A pak také udělali radost ptáčkům, stloukli jim krásné budky z voňavého dřeva. Připevnili i střechy, aby na ptáčky nepršelo. Určitě se podívejte na fotky, jak se všem v tento den dařilo!     D. Petrová, R. Jungová