25. října 2023 – „Halloweenské řádění“ v V. třídě

Dnes se budem jenom smát,
nebudem se naštvávat!
Budem pěkně pracovat,
ať máme na co vzpomínat.“

Zda se text dostatečně rýmuje či ne, necháme na posouzení každého z Vás. Nám ve třídě šlo spíše o obsah sdělení, kterým jsme se snažili řídit během projektového dne s názvem „Halloweenské řádění.“

Hned ráno jsme se rozdělili do 2 skupinek, které se 1. a 2. vyučovací hodinu vystřídali u pečení halloweenského pokrmu – ohavných prstů a u tvorby papírového halloweenského věnce.

3. hodinu jsme si povídali o samotné historii tohoto svátku, tradicích a zvycích, které se dodržují při oslavách v různých částech světa – zejména pak v USA. Řekli jsme si také o mexické obdobě tohoto svátku – Dia de Muertos (Den mrtvých), který je krásně zachycen v animovaném filmu Coco. Oba svátky jsme pak srovnávali s našimi českými Dušičkami.

Nakonec jsme se pomocí ilustračních videí přemístili ke koledníkům, kteří v halloweenských kostýmech putovali mezi bohatě zdobenými domy v USA. K velkolepému mexickému průvodu plného barevných masek, alegorických vozů a všudypřítomných diváků.

V úplném závěru tohoto dne jsme si ještě přečetli příběh Jack O´Lantern, který nám představil legendu spjatou s tradicí vydlabávání dýní a zapalování svíček.

Jsme tedy připraveni na oslavy zesnulých v jakémkoliv stylu.

R. Jungová