24. 6. 2022 – Projektový den pro I. stupeň: Dopravní výchova

Máme tu poslední pátek v tomto školním roce. Na naší škole jsme si ho trochu zpříjemnili. Pro první stupeň ZŠ jsme pod vedením učitelky Dostálové připravili projektový den s názvem Dopravní výchova.
První dvě vyučovací hodiny strávili žáci ve svých třídách, kde se věnovali teoretické výchově. Součástí této výuky byla instruktážní videa, zajímavé názorné pokusy i zopakování již osvojených znalostí. Následující hodiny jsme strávili venku, kde byla připravena 3 stanoviště s vedoucími a jejich asistenty.
První stanoviště patřilo kolu. Žáci si zde nejprve teoreticky zopakovali své zkušenosti a znalosti, a poté si pod vedením pedagogů vyzkoušeli jízdu zručnosti.
Na druhém stanovišti žáci nechali odpočinout svaly, a zapojili hlavičky. Jednalo se o stanoviště určené dopravním značkám. Pro někoho to byla opět brnkačka, pro jiné zas nově nabyté vědomosti. Žáci si uvědomili, že značky jsou velmi důležitá součást každodenního života nejen pro řidiče automobilů, ale i pro cyklisty nebo chodce.
Poslední stanoviště bylo věnováno koloběžkám. Tento druh dopravního prostředku zažívá velký boom, proto je dobré jít také s dobou, a s tímto prostředkem žáky seznámit. Po teoretické části si každý žák vyzkoušel jízdu zručnosti na koloběžce spojenou s fantazií. Žáci kličkovali kolem překážek, přejížděli přes most a snažili se vyhnout všemožným živým překážkám – přes různé živočichy (žralok) až po lidské tvory (paní učitelku).
Na konci tohoto dne jsme žáky odměnili, a přišlo i na děkování – nejen pedagogickému sboru za skvělou organizaci, žákům za účast – ale také starším žákům, kteří na stanovištích s radostí asistovali pedagogům a pomáhali mladším spolužákům s různými úkony, a dovedli tak s námi celou akci do zdárného konce.

R. Jungová