6. 10. 2023 – Seminář „Být lepšími“ se zástupci Identity Prague

V pátek 6. října byl pro naše žáky zorganizován seminář s názvem „Být lepšími“ pod záštitou významných romských osobností a zástupců Prague Identity Emila Baláže a Petra Ščuka. 

Emil Baláž je spoluzakladatelem romské redakce Českého rozhlasu 1, a souvisejícího zpravodajsko-publicistického magazínu O roma vakeren čili Romové hovoří. Působí také na Mezinárodní Konzervatoři Praha, kde se setkal s romskými osobnostmi jako jsou zpěváci Jan a Marcel Bendigovi, zpěvačka Lucie Bikárová nebo rapper Erik Gábor alias Refew.

Petr Ščuka je romistou, historikem, odborníkem na romské otázky a zakladatelem neziskové organizace Identity Prague. Díky němu jsme se dozvěděli více informací o romské historii, významu romské vlajky a dalších symbolů, samotném původu Romů i jejich jazyka a Mezinárodním dni Romů.

Během semináře byla řešena otázka přijetí vlastní identity. Bylo podotknuto, že je opravdu důležité být hrdý na svůj původ, historii a své kořeny. Také bylo žákům názorně objasněno označení Rom a Cikán ve vztahu k přijetí termínu „Rom“ mezinárodní romskou unií v roce 1971. 

Překvapením pro naše žáky byl host Richard Samko, reportér a novinář České televize. Richard Samko se mimo jiné aktivně zapojuje do boje proti stereotypům, které jsou šířeny jak mezi romskou populací, tak mezi majoritou společnosti. Má snahu zlepšit vzdělanost mladých lidí z komunity. Našim žákům představil svou vlastní životní cestu. 

Vyučil se jako kuchař-číšník, ale díky odhodlání si splnil sen pracovat v televizi. Toto odhodlání se snaží také předávat. Svým přístupem v mladých lidech vzbuzuje sebevědomí. Vysvětluje, že je opravdu důležité si stanovit vysoké cíle, snažit se a jít si za svými sny. Neobávat se předsudků, labellingu nebo znevýhodnění, ale ani se nespoléhat na upřednostňování ve společnosti.

Ke konci semináře jsme od zástupců Identity Prague i Richarda Samka dostali pozvání do Prahy, kde bychom se mohli podívat do prostor České televize i Mezinárodní Konzervatoře Praha. Budeme se tedy snažit vše domluvit, a proměnit tuto milou nabídku ve skutečnost.

R. Jungová, A. Farkašová